Life at Calcey

En svensk utvecklares upplevelse av Colombo

IT companies in Sri Lanka

Andreas är en svensk utvecklare som under de senaste 6 månaderna har bott och arbetat i Colombo. Andreas jobbar för Nelly – ett av Skandinaviens största modevaruhus på nätet – och har varit i Colombo för att arbeta med Nellys dedikerade utvecklingsteam, försett av Calcey Technologies i Colombo. Se denna case study för att läsa mer om samarbetet mellan Nelly.com och Calcey.

Andreas har under 6 månader arbetat sida vid sida med Calcey teamet på deras kontor i Trace Expert City i Colombo. Vid ett tillfälle har han rest tillbaka för att besöka Sverige, och även tagit lite tid till att resa runt i Asien, men till största del har han spenderat sin tid i Colombo.

Nu ska han åka hem till Sverige, och jag har intervjuat honom för att få veta mer om hur det har varit att jobba i ett annat land med en annan kultur, 8000 km från Sverige.

IT companies in Sri Lanka
Vad har varit de största skillnaderna mellan att jobba i Sverige och i Colombo?
För mig som mestadels har jobbat i Borås är ju storleken på staden, och den intensiva trafiken, en stor skillnad. Även att kunna gå ner och lägga sig vid poolen en eftermiddag i mars, det är ju inte något man kan göra i Sverige riktigt.

Arbetsmässigt så är skillnaden inte jättestor då arbetskulturen här på kontoret är rätt lik den hemma i Sverige. Alla här är väldigt lätta att jobba med och det är god stämning överlag, med mycket aktiviteter och utflykter vilket är superkul.

Vad har du gjort på din fritid här i Colombo?
Jag har mest tränat, hängt vid poolen och åkt till närliggande stränder lite då och då.

Vad har varit svårast under din tid här?
De flesta här är väldigt duktiga på engelska, men de talar också sitt eget språk vilket gör att man inte alltid blir en del av de allmänna diskussionerna.

Vad har varit roligast?
Det har varit kul att se hur mycket saker vi har kunnat beta av som företaget har väntat på länge, men som vi inte har haft tid med innan, att kunna dela med mig av bra feedback till teamet då vissa avdelningar har väntat 1-2 år på en del grejer.

Hur har det varit att arbeta ihop med Calcey?
Det har funkat väldigt bra, jag blev förvånad över hur snabbt inpå att vi startade samarbetet som vi började få in saker och kunde börja realisa saker. Det har varit hög kvalitet och teamet har varit väldigt hjälpsamma och lätta att jobba med. Dem hjälpte mig bland annat med att hitta ett bra boende här i Colombo.

IT companies in Sri Lanka
Hur har det hjälp ert samarbete att du har varit här?
Det är lättare att förklara saker när man sitter vid samma maskin, och det har varit lättare för Calcey teamet att ha någon som de kan gå till direkt när de har frågor.

Hur har det funkat med tidsskillnaden mellan Sverige och Sri Lanka?
Eftersom vi är 3,5 timmar före i Sri Lanka har det ibland blivit en del sena möten för att det skulle passa teamet i Sverige vilket har varit lite jobbigt, men tack vare flexibilitet på Calcey så kommer många i teamet här in till kontoret senare på morgonen och jobbar till senare på kvällen, vilket har passat bra i förhållande till svensk tid.

Jag som precis har flyttat hit, vad skulle du rekommendera mig att tänka på?
Försök att vara med på eventen dem har, dem har en härlig kultur. Här har dom den familjekänslan som de konsultbolag jag tidigare arbetat på har försökt att uppnå, med sing-along kvällar där alla faktiskt sjunger med och har kul och det inte bara slutar i pinsam tystnad. Jag skulle även rekommendera dig att försöka resa runt lite mer i landet än vad jag har gjort, det är ett vackert land med mycket att se.

IT companies in Sri Lanka
Möjligheten att få vara stationerad i Sri Lanka och arbeta sida vid sida med Calcey teamet är en chans Andreas är glad över. Utöver nya erfarenheter har han även fått nya vänner och skapat minnen som kommer finnas med honom för resten av livet.

Cover Photo By dronepicr